Опасности в интернет

Как да защитя детето си от опасностите в Интернет?

Организации и институции,които се занимават с този проблем 


     С развитието на технологиите става все по-лесно за хората да общуват и обменят файлове помежду си. Децата по природа са любопитни и се опитват да научат, колкото се може повече информация за средата, в която живеят. Компютрите им предоставят възможността да навлязат в един нов свят без държавни граници, където могат да общуват с хора от всяко кътче на планетата, без да се притесняват от телефонни сметки. Постепенно децата започват да отделят все повече време пред компютъра, което може да окаже негативно влияние върху тяхното развитие. Родителите работят през деня и децата остават без надзор вкъщи или в компютърните зали, когато не ходят на училище.
     На децата им е много по-лесно да свикнат с новите технологии от възрастните. За да могат родителите да предпазят децата си от опасностите, които ги дебнат в Интернет, те трябва да имат добра компютърна грамотност и често да отделят време, за да четат специализирана компютърна литература. Тъй като в българското Интернет пространство липсва достатъчно подробна и точна информация по тези проблеми, решихме да седнем и да напишем нов раздел в сайта. Той е насочен основно към родители, но може да се използва и от деца и учители. За да може да се ориентирате по-лесно, разделихме информацията в следните три категории:

     1. Организации, които защитават правото на децата да имат достъп до подходящо за тях Интернет съдържание.

     2.
Сайтове, поддържани от правителства и организации, чиято цел е да предоставят съвети на децата, родителите и учителите за опасностите от използването на Интернет и как могат децата да бъдат защитени от тях.

     3.
Софтуерни филтри за опасно уеб съдържание (насилие, оръжия, порнография, дрога и др. подобни).

Едно добро и безплатно решение е WE-WEBCORP.COM We-Blocker 2.0.1 Build 82, която може да се свали от страницата https://www.we-webcorp.com.